DE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN RODE BIET
Bieten bevatten veel foliumzuur, mangaan, kalium, koper, ijzer, vezels en magnesium. Het meest interessant zijn de actieve plantenstoffen. Zo zijn de rode kleurstoffen betanine en betalaïne zeer krachtige antioxidanten. Bieten horen tevens tot de rijkste bronnen van nitraat (stikstofoxide), dat een positieve werking heeft op onze aderen.Verbetert de doorbloeding van hersenen (1)
Verlaagt de bloeddruk (2, 3)
Vermindert de insuline afgifte (4)
Verbetert sportprestaties (5, 6)
Werkt anti-kanker (7, 8, 9)
Gaat ontstekingen tegen (10)
Kan oxidatie van LDL-cholesterol voorkomen (11)
Beschermt tegen hart- en vaatziekten (12)
Verbetert de cognitieve functie (reactietijd), bij mensen met diabetes type 2 (13)
INGREDIENTS
- 1 rode biet
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 2 el peterselie, fijngehakt
- 1 el citroensap
- 1 kl wittewijnazijn
- peper en zout
- 2 el zure room
- 160 g gerookte paling, in reepjes
- 2 el sesamzaad
DIRECTIONS
- Kook de rode biet ongeschild gaar in water. Schil en snij in kleine blokjes.
- Meng het sjalotje en de peterselie door de rode biet. Voeg dan het citroensap en de azijn toe. Kruid bij met peper en zout en meng alles zachtjes door elkaar.
- Kruid de zure room met peper en zout.
- Verdeel de rode biet tartaar over de glaasjes.
- Schik daarover de reepjes paling en werk af met een toefje zure room. Strooi er nog wat sesamzaadjes over en garneer met cresson.
0 comments