Hoe maken we pesto


Na de hitte van de afgelopen dagen is mijn weelderige basilicumplant klaar om geoogst te worden, dus tijd om er pesto van te maken.

Basilicum is een uitgesproken Italiaans keukenkruid, met een kruidige smaak en een zoet aroma.

Basilicum past perfect in gerechten met tomaat, bij lichte vleessoorten zoals kalf en kip, en in soepen en sauzen. Het smaakt uitstekend op pizza’s, in spaghetti en lasagna, door salades (met tomaat, rucola en mozarella). En niet te vergeten, basilicum is hét primaire ingrediënt voor pesto!

Het verzorgen van een basilicumplant vergt veel aandacht en liefde. Je moet hem dagelijks lauw water geven en dat doe je het beste van onderaf. Giet nooit water over de plant heen.

Basilicum is erg gezond. Basilicum bevat tal van etherische oliën die werkzaam zijn als antioxidant, alsmede antibacteriële en antivirus eigenschappen hebben. Het bevat vitamine A en C en mineralen zoals magnesium, mangaan en ijzer.

De naam Basilicum is afgeleid van het oud-Griekse Basileus ofwel koning. In Nederland geven we Basilicum daarom ook wel de naam Koningskruid, ook de Fransen noemen het “Herbe Royal”. De botanische benaming is Ocimum Basilicum. De geslachtsnaam Ocimum is afgeleid van het Griekse “okimon” wat door Theophrastus werd gebruikt voor Basilicum , het betekent “geurende plant”.

Pesto is een van mijn favoriete. Een geweldige pesto smaakt tegelijkertijd fris, kruidig en nootachtig. Vandaag deel ik mijn favoriete pesto-recept en mijn beste pesto-tips.


PESTO INGREDIËNTEN
Een traditionele pesto alla genovese wordt eenvoudig gemaakt met basilicum, pijnboompitten, parmezaanse kaas, knoflook, zout en olijfolie.
Ik verander vaak de noten en voeg een scheutje citroensap toe.

VERSE BASILICUM
Pesto is het perfecte gebruik voor uw overtollige basilicum op te gebruiken.

PIJNBOOMPITTEN OF ANDERE NOTEN / ZADEN
Pijnboompitten zijn de traditionele keuze (wist je dat het eigenlijk dennenappelzaden zijn ?). Pijnboompitten zijn zacht, boterachtig en bevatten veel vet, zodat ze een gladde, zijdeachtige pesto opleveren.

Aan de andere kant zijn pijnboompitten onbetaalbaar. Je kan ze vervangen door amandelen, walnoten of pecannoten te gebruiken. Amandelen zijn de meest neutrale optie. Ze zijn echter allemaal heerlijk op hun eigen manier.
Ik rooster meestal eerst de noten om hun smaak echt naar voren te brengen en een extra hartige toets aan de pesto toe te voegen.

PARMEZAAN
Parmezaanse kaas is zout en romig en verzacht de anijssmaak van de basilicum. Je kunt Pecorino Romano gebruiken voor een meer prominente kaasachtige smaak. Technisch gezien is Parmezaanse kaas meestal niet vegetarisch (ze bevatten dierlijke stremsel).

Als je vegan of zuivelvrij bent, kun je in plaats daarvan een kleinere hoeveelheid voedingsgist gebruiken.

KNOFLOOK
Knoflook is een ingrediënt die de pesto opleeft met aromaten en het een stuk interessanter maakt. Sla het niet over.

CITROENSAP
Ik voeg altijd een beetje citroensap toe aan mijn pesto om de smaak op te fleuren zonder meer zout toe te voegen. Het is optioneel.

ZOUT
Zout versterkt alle andere smaken en vermindert de bitterheid van de basilicum.

EXTRA VERGINE OLIJFOLIE
Extra vergine olijfolie is van de hoogste kwaliteit en komt van de eerste persing van de olijven.

(Optioneel) Rooster de noten of zaden voor extra smaak, doe ze in een koekenpan op middelhoog vuur, roer regelmatig (laat ze niet aanbranden!), tot ze mooi en geurig zijn, 3 tot 5 minuten. Doe ze in een kom om af te koelen.




INGREDIENTS
  • 70 g pijnboompitten, amandelen, walnoten of pecannoten
  • 60 g basilicumbladeren (voeg meer toe naar gelang smaak)
  • 80 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 teentje knoflook, grof gehakt
  • ½ theelepel fijn zeezout
  • 1.5 dl extra vierge olijfolie

DIRECTIONS

  1. Om de pesto te maken, doe de basilicum, de noten / zaden, parmezaanse kaas, citroensap, knoflook en zout in een keukenmachine of blender
  2. Terwijl de machine draait, giet je langzaam de olijfolie erbij
  3. Ga door met verwerken tot het mengsel goed gemengd is, maar nog steeds wat textuur heeft en pauzeer om indien nodig langs de zijkanten te schrapen
  4. Proef en pas zo nodig aan.
  5. Voeg een snufje zout toe als de basilicum te bitter smaakt of de pesto meer pit nodig heeft
  6. Voeg meer parmezaanse kaas toe als je een romiger / kaasachtige pesto wilt
  7. Desgewenst kunt u de pesto verdunnen met meer olijfolie
  8. Bewaar overgebleven pesto in de koelkast, afgedekt en met een laagje olijfolie, gedurende maximaal 1 week


HIERONDER VIND JE NOG ENKELE TIPS
Wanneer een stengel bloemen produceert, verwijder je die best volledig. Dit motiveert de plant om te groeien en voorkomt een bittere nasmaak.
Verwijder ook regelmatig de toppen van de plant. Dat bevordert de groei van zijstengels en dus een bossige groei
Voor een fijne smaak knip je de plant elke week. Hoe vaker hij geoogst wordt, hoe beter de smaak zal ontwikkelen.
De levensduur van een basilicumplant is deels afhankelijk van het snoeien. Pluk regelmatig basilicum blaadjes aan de bovenkant zodat ze vanuit daar uitlopen en nieuwe basilicum blaadjes aanmaken.
Verse basilicum voeg je aan het einde van een bereiding toe. Verwarm je verse basilicum, dan gaat er veel smaak verloren.

BASILICUM VERMEERDEREN
Knip een stengel met blaadjes af.



Verwijder de onderste blaadjes en zet in water.



Na een weekje of iets langer zie je de wortels verschijnen en kan je ze terug in de aarde planten.



Mocht jij nog tips hebben voor de verzorging van een basilicumplant, laat het mij dan gerust weten.

0 comments