Gierst

 



De voedingswaarde van Gierst

Gierst, ook wel gepelde millet genoemd, bevat vergeleken met rijst, haver, quinoa, boekweit of amarant meer mineralen en vooral meer ijzer en magnesium. Dit graan bevat bovendien tot wel twintig procent eiwitten. Daardoor is het heel geschikt als plantaardige eiwitbron en dat maakt gierst dan ook een zeer gewilde graansoort bij vegetariërs. Gierst of gepelde millet is van nature rijk aan vezels en bevat diverse belangrijke aminozuren, veel onverzadigde vetzuren en naast veel ijzer en magnesium ook veel koper, fosfor, mangaan, diacine en silicium. Qua vitaminen biedt gierst vooral veel vitamine B en E.
Vitamine B bevordert uw energiestofwisseling en ondersteunt uw energieniveau.
Vitamine E is een uitstekende antioxidant die beschermt tegen vrije radicalen, wat gunstig is bij ontstekingen. Wat gierst ook nogal bijzonder maakt is dat het een regulerende werking heeft op de warmtehuishouding van het menselijk lichaam.
Dit maakt gierst uitermate geschikt voor oudere mensen. Ook is gierst een zeer geschikt graan voor diabetes.

Voordelen voor uw gezondheid

Gierst past heel goed in een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon. Door alle gezonde voedingsstoffen wordt dit graan echt gezien als een goed product om hart- en vaatziekten te voorkomen. Verder heeft gierst door het hoge vezelgehalte, complexe koolhydraten en de structuur van het zetmeel een lage glycemische index, zeker als het wordt gekookt. Dat betekent dat het langzamer wordt verteerd en geabsorbeerd en dat kan helpen bij het stabiliseren van uw bloedsuikerspiegel. Dit graan wordt verder beschouwd als een alkalisch graan, wat kan helpen om de zuurgraad in uw lichaam in evenwicht te brengen. Al met al genoeg redenen waarom gierst eten een goed idee is

Gierst en een glutenvrij dieet

Zoals u wellicht al wist bevat gierst, ook wel gepelde millet genoemd, van nature geen gluten. Dat maakt het een fijn product voor mensen die een intolerantie hebben voor gluten. Heeft u vaak last van obstipatie, winderigheid of een opgeblazen gevoel, dan kan een glutenvrij graan zeker uitkomst bieden. Ook mensen die last hebben van PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom) hebben vaak baat bij het eten van gierst. Coeliakie patiënten moeten echter wel voorzichtig zijn met gierst als ze het bij ons bestellen. Wij verwerken namelijk meerdere graansoorten in onze molen, ook graan dat wél gluten bevat. Daardoor kan onze gierst, zowel de korrels als het meel ervan, toch sporen van gluten bevatten.

0 comments