Kikkererwten (de basis van hummus) zijn zeer smaakvolle, gezonde peulvruchten. Ze zijn over de hele wereld populair. Kikkererwten zijn heel veelzijdig, ze worden gekookt, geroosterd, in salades, in curry’s, tot puree verwerkt in hummus of vermalen tot meel voor falafal en papadums.
Gedroogde kikkererwten smaken veel beter dan de voorgegaarde bonen en ze zijn super gezond. Het enige nadeel is dat je ze lang moet weken en koken, maar het voordeel is, er zitten geen E-nummers, bewaarmiddelen of andere additieven in. Gebruik zeker geen kikkererwten uit blik, maar neem de glazen bokaaltjes. (bv. colruyt)
Laat de kikkererwten ten minste 8 tot 12 uur lang weken in koud water met 1 tl natriumbicarbonaat (gaat winderigheid tegen en verkort de kooktijd). Gebruik voor het weken drie keer zoveel water als de erwten. Kook de kikkererwten gaar in 60 minuten of langer, als je er hummus van wilt maken. Hou het kookvocht bij, deze wordt later gebruikt om de hummus zachter te maken.
Het is een super makkelijk recept klaargemaakt in de thermomix, heerlijk en betaalbaar. Deze hummus is zoveel lekkerder dan in de winkel. Er zijn veel variaties van hummus en het mooie is dat je kan spelen met de ingrediënten.
Ik gebruik deze klassieke versie als basis voor al mijn hummus recepten. Je kan experimenteren met verschillende soorten voedingsmiddelen zoals rode biet, rode paprika, zoete aardappel, zongedroogde tomaten en zelfs erwten.
Serveer er een lekker warm pittabroodje bij, een turks brood, nacho’s, falafal’s, een kaasschotel, een salade of in een boedhabowl.
Als je het lactosevrij wil houden gebruik je groentestengels of een glutenvrij brood.
Je kan deze hummus enkele dagen bewaren in de koelkast.
HUMMUS BEREID MET DE THERMOMIX
INGREDIENTS
Gedroogde kikkererwten smaken veel beter dan de voorgegaarde bonen en ze zijn super gezond. Het enige nadeel is dat je ze lang moet weken en koken, maar het voordeel is, er zitten geen E-nummers, bewaarmiddelen of andere additieven in. Gebruik zeker geen kikkererwten uit blik, maar neem de glazen bokaaltjes. (bv. colruyt)
Laat de kikkererwten ten minste 8 tot 12 uur lang weken in koud water met 1 tl natriumbicarbonaat (gaat winderigheid tegen en verkort de kooktijd). Gebruik voor het weken drie keer zoveel water als de erwten. Kook de kikkererwten gaar in 60 minuten of langer, als je er hummus van wilt maken. Hou het kookvocht bij, deze wordt later gebruikt om de hummus zachter te maken.
Het is een super makkelijk recept klaargemaakt in de thermomix, heerlijk en betaalbaar. Deze hummus is zoveel lekkerder dan in de winkel. Er zijn veel variaties van hummus en het mooie is dat je kan spelen met de ingrediënten.
Ik gebruik deze klassieke versie als basis voor al mijn hummus recepten. Je kan experimenteren met verschillende soorten voedingsmiddelen zoals rode biet, rode paprika, zoete aardappel, zongedroogde tomaten en zelfs erwten.
Serveer er een lekker warm pittabroodje bij, een turks brood, nacho’s, falafal’s, een kaasschotel, een salade of in een boedhabowl.
Als je het lactosevrij wil houden gebruik je groentestengels of een glutenvrij brood.
Je kan deze hummus enkele dagen bewaren in de koelkast.
HUMMUS BEREID MET DE THERMOMIX
INGREDIENTS
- 250 gedroogde kikkererwten
- 1 liter water
- 1 tl nabicarbonaat
- 100 g limoensap
- 100 g tahini
- 1 tl groentebouillon pasta
- 1-2 teentjes look
- 1 tl zout
- 1-2 el olijfolie
- 1/2 tl komijn
- 1/2 tl paprika
DIRECTIONS
- Zet de kikkererwten te week in 1 liter water samen met het natriumbicarbonaat, gedurende de nacht. Laat uitlekken en spoel de kikkererwten goed na.
- Plaats de kikkererwten in kom samen met 1 liter water en de groentenbouillon, kook ze 40 min/ 100°/snelheid1.
- Giet de kikkererwten af en vang kookvocht op.
- Doe de knoflook in de mengbeker en hak 3 sec/snelheid6 en spatel alles naar beneden.
- Voeg kikkererwten toe en mix 40 sec/snelheid6,spatel alles naar beneden.
- Voeg de andere ingrediënten toe en wat kookvocht, mix 20 sec/snelheid6
- Voeg naar wens nog wat kookvocht toe
- Garneer met olie, komijn en paprikapoeder.
Gebruik de hummus basisingrediënten (kikkererwten, tahini, knoflook, citroen en zout) en voeg de volgende smaakcombinaties toe.Paprika: 1 theelepel paprika / gerookte paprika
Traditioneel: 1 theelepel paprika / gerookte paprika
Groen: een handvol raketsla
Pesto: ½ bosje verse basilicum (stengels verwijderd), 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels pijnboompitten
Peterselie: ½ bosje verse peterselie (stengels verwijderd) en 1 theelepel citroenschil
Guacamole: ½ rijpe avocado, extra schil en sap van ½ citroen, ¼ bosje korianderblaadjes, ½ theelepel chilipoeder (optioneel)
Tomaat: 3-4 zongedroogde tomaten (zonder olie)
Olijf: 3 eetlepels zwarte of groene olijven zonder pit en 1 eetlepel olijfolie
Wortel en koriander: 2 geroosterde wortelen (geweldig als je ze als restjes hebt na de lunch op zondag), met 1 theelepel gemalen
Koriander en een kwart verse koriander
Gecurryde: 1 theelepel garam masala, 1/1 theelepel kurkuma, ½ theelepel gemalen komijn, 1 theelepel tomatenpuree, 1 theelepel
Verse gember (geschild en geraspt)
Rode peper en walnoot: 1 geroosterde rode peper (zaden en stengels verwijderd en 2 eetlepels gehakte walnoten)
0 comments