Buddha bowl



De buddha bowl (ook wel als boeddhabowl gespeld) is een kom die overloopt met kleurig, lekker uitziend en vooral gezond eten. De kom bevat als basis een graan, bijvoorbeeld (wilde) rijst, quinoa of bulgur, met daarop een verzameling groenten en andere vegetarische of veganistische ingrediënten – rauw, gestoomd, gekookt of gebakken. Avocado, pompoen, rodekool en kikkererwten zijn populair in dit gerecht, maar alles kan. Er bestaan ook zoete buddha bowls.

Terugkijkend in de piepjonge geschiedenis van dit gerecht, lijkt het de Amerikaanse ‘huisvrouw der huisvrouwen’ Martha Stewart te zijn geweest die het gerecht als eerste op papier vastlegde, in haar boek Meatless in 2013. Het idee vatte langzaam maar zeker vlam en explodeerde tot een heus fenomeen in 2016. Opeens was de buddha bowl overal: op restaurantmenu’s, in blogposts en vooral op social media sites als Instagram en Pinterest. Looks zijn bij de buddha bowl dan ook even belangrijk als inhoud.

BOLLE BUIK
Volgens de Urban Dictionary, een online woordenboek voor zegswijzen, straattaal en andere slang, is de buddha bowl een kom ‘zo volgestopt dat er een bolle “buik” bovenop ontstaat die doet denken aan de buik van een boeddha’. Maar er is ook een link naar Boeddha zelf. Boeddha, de grondlegger van het boeddhisme, leefde naar schatting in de zesde tot vierde eeuw voor Chr. Hij had de gewoonte om ’s ochtends in alle vroegte met een lege kom langs de huizen te gaan voor een aalmoes. (Een gewoonte die nog steeds bestaat onder sommige boeddhistische monniken in Zuidoost Azië.) De locals legden beetjes eten die ze konden missen in Boeddha’s bowl en zo at hij dagelijks een verzameling restjes als ontbijt.

BEREIDING VAN EEN BUDDHA BOWL
Het gerecht bestaat doorgaans uit de volgende lagen, op de bodem leg ik meestal wat sla, granen of zetmeel – zilvervliesrijst, wilde rijst, spelt, quinoa (glutenvrij), pompoen, (paarse) aardappels, zoete aardappel, boekweit (glutenvrij), volkorenpasta
proteïne – reepjes tempeh, blokjes tofu, champignons, kikkererwten, ei, linzen, bonen, falafel
groenten – avocado, rode biet, rode koolsalade, tomaat, komkommer, verder wat je maar wilt, rauw, gekookt of gebakken
saus – tahindressing, sojasaus, citroensap, vinaigrette, wortel-gemberdressing,
noten – pijnboompitten, hazelnoten, amandelen, cashewnoten, walnoten, dukkah
zaden – zonnebloempitten, hennepzaad, chiazaad, pompoenpitten, sesamzaad
toppings – taugé of cress, verse kruiden, edelgist, hummus


Je kan de buddha bowl zo simpel en uitgebreid maken als je zelf wil.
Omdat er geen vaste regels zijn, zie je ook buddha bowls met pasta, vis en/of vlees. Toch lijken deze ingrediënten minder authentiek en boeddha-achtig. Door het grote aantal mogelijkheden wil de buddha bowl nog wel eens lijken op een pokébowl, een smoothiebowl of een gepimpte kom ontbijtgranen.

0 comments